Edzés szülés után

2023.07.19

Természetes úton, komplikáció nélküli szülés után 4 héttel már el lehet kezdeni edzeni, óvatosan. Első hetekben séta és laza cardio javasolt. Császármetszés után 6-8 héttel kezdhető, szintén séta illetve könnyű cardio.

Mivel szülés után jellemzően 6 hónappal áll be a testsúly, ami ezután marad az a tulajdonképpeni felesleg, amin dolgozni kell.

Terhesség és szülés leggyakoribb "velejárója" az inkontinencia és a szétnyílt hasizom, ennek csökkentésében illetve megszüntetésében is jól felépített edzésprogram, rendszeres testmozgás döntő fontosságú sajnos nem ritka, hogy a szétnyílt hasizom "nem záródik össze" az egyenes hasizmok közötti "rés" megmarad.(Leginkább császármetszés, ikerterhesség, sokadik terhesség, illetve nagy babák születése után.)

Ennek kitapintása egy hasprés jellegű mozdulattal tehető meg. Leggyakrabban köldök felett érezhető bemélyedés. Ha 2 ujjnyinál vastagabb, akkor beszélhetünk szétnyílásról, ez az állapot, megfelelő edzéssel még korrigálható. Kezdetben leghasznosabb például gyógytornász segítségével végzett gátizom torna, ami az ún. stressz inkontinencia leküzdésében is segíthet.

Mivel edzés hatására megnövekszik az anyatej tejsav tartalma, kerülni kell a nagy intenzitású, izomlázzal járó edzéseket. A megnövekedett tejsavtartalom miatt célszerű az adott szoptatás után sportolni. Tévhit, hogy edzések hatására kevesebb lesz az anyatej. Szoptatás alatt is végezhető súlyzós edzés, kisebb terheléssel, magasabb ismétlés számmal. Fokozatosság elve alapján természetesen kezdetben átmozgató, döntően aerob jelleggel. Szoptatás alatt tilos a táplálék kiegészítők illetve zsírégetők használata, ugyanakkor vitamin és ásványi anyagok pótlása kiemelkedően fontos, különösen a Ca és Mg megfelelő szinten tartása.

Szervezet visszajelzésként a már múló gyenge vérzés újból felerősödhet, ekkor az edzések intenzitásából kell vissza venni.

Terhesség illetve szülés alatt a relaxin nevű hormon felelős az ízületek, illetve szalagok megfelelő szintű megnyúlásáért, lazulásáért. Ez a hormon szülés után akár 6 hónapig is jelen lehet még a szervezetben, az edzések eredményét befolyásolva "hátráltatva".

Összegezve: szülés utáni edzések lényege a regeneráció, majd későbbiekben a fejlődés. Kiemelt területek a gátizmok, csípő körüli izmok, illetve a gerinc melletti stabilizáló izmok.

Írta: Percze Tímea (Személyi edzőnk)

© 2023 Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!